Kontaktni podatki

 

Izr. prof. dr. Amand Papotnik
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Kabinet: 01/21
Telefonska številka: +386 2 2293 754

 

Kratek strokovni življenjepis

  • V glavnem delujem na dveh področjih, in sicer na predmetni didaktiki in na ustvarjalnem razvijanju tehničnih, tehnoloških, organizacijskih in ergonomskih postopov, primerov, zgledov in inovacij za prakso (vrtec, osnovna šola, srednja šola).
  • V strokovnih prispevkih in posvetih obravnavam strategije dela pri tehniki in tehnologiji, učbeniških gradivih, uporabi računalnika pri tehniki in tehnologiji, artikulaciji učnega procesa, vrednosti konstruiranja in projektne naloge za prijazno in učinkovito pridobivanje in razvoj ustvarjalnih sposobnosti.
  • Aktivno sodelujem v različnih komisijah za tehnično področje v okviru Zavoda R Slovenije za šolstvo, Zveza za tehnično kulturo Slovenije in Zveze prijateljev mladine Slovenije pri ocenjevanju raziskovalnih nalog mladih.
  • Zavzemam se za zagotavljanje dobrih delovnih in študijskih pogojev in dosežkov študentov, pri snovanju in izvedbi seminarskih nalog, predvsem pa pri raziskovalnih in tehnično – inovativnih diplomskih nalogah, ter za prenos teh izsledkov v izobraževalni proces in splošno pedagoško prakso.

 

Opis raziskovalnega področja

  • Moja znanstveno – raziskovalna dejavnost je osredotočena na raziskovanje specialnodidaktičnih problemov, dejavnosti in sestavin, ki so povezane s predšolsko vzgojo, osnovno in srednjo šolo. Pri tem lahko poudarim raziskovalno dejavnost, ki je povezana z raziskovanjem, razvijanjem in evalviranjem projektnega načina dela pri tehniki in tehnologiji.
  • Teoretično in empirično podkrepljeno razvijam strategije, postopke in metode, ki gradijo celostno in ustvarjalno podobo didaktike tehnike in tehnologije v celotni vertikali (od predšolske do predmetne stopnje).

 

Opis sodelovanja v projektih

  • Usposobljenost učiteljev strokovno – teoretičnih predmetov in praktičnega pouka v R Sloveniji (1997). Pri tej raziskavi smo ugotavljali kakovost usposobljenosti teh učiteljev z vidika opravljanja poklicnih nalog. Pri raziskavi sta sodelovala dr. Boris Aberšek in mag. Gorazd I. Gumzej.
  • Didaktični vidiki računalništva in informatike v izobraževalnem sistemu Slovenije(1997). Nosilec in vodja projekta dr. Ivan Gerlič. V tem okviru sem opravil raziskavo: Računalnik kot učni pripomoček in uporaba računalnika pri tehnični vzgoji (tehniki in tehnologiji) in pridobil pomembne izsledke o tej uporabi.
  • Vidiki prikritega kurikula z vidika razvijanja tehnične ustvarjalnosti (2004). V tej raziskavi sem pridobil zanesljive in korektne kazalce o pomenu in vlogi tehnike in tehnologije v predšolskem obdobju in v okviru t. i. prikritega kurikula.
  • Razvoj naravoslovnih kompetenc, Maribor, Fakulteta za naravoslovje in matematiko (2008 – 2013). Vodja projekta: dr. Ivan Gerlič. V okviru tega projekta izvajam raziskavo: Generične in specifično – predmetne kompetence za konstruktorstvo in tehnično ustvarjalnost.

 

Govorilne ure

Ponedeljek: 11.00 – 12.00
Torek: 17.00 – 18.00

 

Bibliografija

COBISS

 

Raziskovalna dejavnost

SICRIS

 

vrh

<

Spletno mesto za svoje delovanje uporablja piškotke. Več o piškotkih.